MILLÎ EGITIM UZMANLARI DERNEGI TÜZÜGÜ
BIRINCI BÖLÜM
Dernegin Adi, Merkezi, Amblemi ve Tanimlar
Dernegin adi
MADDE 1- (1) Dernegin adi; "Millî Egitim Uzmanlari Dernegi"dir.
(2) Dernegin kisa adi “MEUZDER”dir.
Dernegin merkezi
MADDE 2 -(1) Dernegin merkezi Ankara'dadir.
(2) Dernegin subesi yoktur.
Dernegin amblemi
MADDE 3 -(1) Dernegin amblemi Genel Kurul tarafindan belirlenir.
Tanimlar
MADDE 4 -(1) Bu Tüzükte geçen;
a) Baskan: Millî Egitim Uzmanlari Dernegi baskanini,
b) Dernek: Millî Egitim Uzmanlari Dernegini,
c) Denetim Kurulu: Millî Egitim Uzmanlari Dernegi Denetim Kurulunu,
ç) Genel Kurul: Millî Egitim Uzmanlari Dernegi Genel Kurulunu,
d) Üye: Millî Egitim Uzmanlari Dernegi üyelerini,
e) Yönetim Kurulu: Millî Egitim Uzmanlari Dernegi Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
IKINCI BÖLÜM
Dernegin Amaci ve Faaliyet Alanlari
Dernegin amaci
MADDE 5 -(1) Dernek;
a) Üyeler arasinda birlik ve beraberligi, yardimlasma ve dayanismayi saglamak ve gelistirmek,
b) Üyelerin hak ve menfaatlerini korumak ve gelistirmek,
c) Üyelerin meslekî bilgi birikiminin arttirilmasina yönelik faaliyetlerde bulunmak,
ç) Üyelerin meslekî ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve bilgi iletisiminin saglanmasina yönelik faaliyetlerde bulunmak,
d) Üyelerin meslekleriyle ve egitimle ilgili konularda arastirmalar ve incelemeler yapmak ve yayinlamak,
e) Üyelerin meslekleriyle ve egitimle ilgili alanlarda ulusal veya uluslararasi projeler yürütmek veya yürütülen projelere katilmak,
f) Üyelerin meslekleriyle ve egitimle ilgili sorunlarin çözümüne iliskin önerilerde ve yayinlarda bulunmak,
g)Üyelerin saglik, sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarini Dernegin imkânlari dâhilinde karsilamak, üyeler ve aileleri için bu kapsamda faaliyette bulunmak,
amaciyla kurulmustur.
Faaliyet alanlari
MADDE 6 -(1) Dernek, amacini gerçeklestirebilmek için asagida belirtilen faaliyetlerde bulunabilir.
a) Üyelerin haklarini ve menfaatlerini korumak ve gelistirmek için gerekli çalismalari yapmak, görüslerini açiklamak ve yetkili makamlara önerilerde bulunmak.
b) Faaliyetlerin etkinlestirilmesi ve gelistirilmesi için arastirmalar yapmak.
c) Kurs, seminer, konferans ve panel gibi egitim çalismalari düzenlemek.
ç) Gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayinlari temin etmek ve dokümantasyon merkezi olusturmak.
d) Dernek çalismalarini duyurmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için dergi, kitap ve bülten gibi yayinlar çikarmak.
e) Üyelerinin yararlanmalari ve bos zamanlarini degerlendirebilmeleri için sosyal ve kültürel tesisler açmak ve bu tesisleri tefris etmek.
f) Üyeleri arasinda sosyal iliskilerin gelistirilmesi ve devam ettirilmesi için toplanti, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve benzeri etkinlikler düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarini saglamak.
g) Ulusal, uluslararasi veya yabanci kuruluslarla proje bazinda ortak çalismalar yapmak.
g) Diger dernek, vakif, sendika veya benzeri olusumlarla platformlar olusturmak.
(2) Dernek faaliyetleri, üyeler, ücretli çalisanlar ile Dernek projelerinde görev alan veya çalismalarina destek veren gönüllüler ile yürütülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Üyelige Iliskin Hükümler
Üye olma hakki ve üyelik islemleri
MADDE 7 -(1) Millî Egitim Uzmani veya Millî Egitim Uzman Yardimcisi unvanina haiz olanlar ile Millî Egitim Uzmanligi görevini yürütürken unvani degisenler, emekli olanlar ya da istifa edenler Dernege üye olma hakkina sahiptir.
(2) Yazili olarak yapilacak üyelik basvurusu, Yönetim Kurulunca en çok 30 (otuz) gün içinde karara baglanir ve sonuç yaziyla basvuru sahibine bildirilir. Basvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulan deftere kaydedilir.
(3) Yönetim Kurulunca üyelige kabul edilmeyenlerin Dernegin Genel Kuruluna basvurma hakki mevcut olup Genel Kurulun alacagi karar kesindir.
(4) Dernege maddi veya manevi destek veya katkisi bulunanlar, Yönetim Kurulu karariyla onursal üye olarak kabul edilebilir. Onursal üyelik için birinci fikrada belirtilen sartlar aranmaz.
Üyelikten çikma
MADDE 8 -(1) Her üye yazili olarak bildirmek kaydiyla, üyelikten çikma hakkina sahiptir.
(2) Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kuruluna ulastigi anda çikis islemleri sonuçlanmis sayilir.
(3) Üyelikten çikma, üyenin Dernege olan birikmis borçlarini sona erdirmez.
(4) Üyelikten çikanlar, üye kayit defterinden silinir ve Dernek malvarliginda hak iddia edemez.
Üyelikten çikarilma
MADDE 9 -(1) Dernek üyeliginden çikarilmayi gerektiren hâller sunlardir:
a) Bu Tüzük hükümlerine aykiri davranislarda bulunmak.
b)Verilen görevlerden sürekli kaçinmak.
c) Söz ve davranislariyla Dernek ve üyelerini küçük düsürmek.
ç) Yazili ikaza ragmen üyelik aidatini 6 (alti) ay içinde ödememek.
d) Dernek organlarinca verilen kararlara uymamak.
e) Üye olma sartlarini kaybetmis olmak.
f) Memuriyetten ihraç karari kesinlesmis olmak.
g) Üyenin vefati.
(2) Üyelikten çikarilmayi gerektiren durumlardan birinin tespiti hâlinde, ilgili üyeler Yönetim Kurulu karariyla üyelikten çikarilir.
(3) Bu maddenin birinci fikrasinin e, f, ve g bentleri disindaki nedenlerle üyelikten çikarilan üye, karari tebellüg ettigi tarihten itibaren 30 (otuz) gün içerisinde Yönetim Kuruluna itirazda bulunabilir. Bu takdirde üyelikten çikarilma karari ilk Genel Kurul toplantisinda görüsülerek sonuca baglanir.
(4) Üyelikten çikan veya çikarilanlar, çikma/çikarilma tarihine kadar olan üyelikten dogan borçlarini, yazili bildirim tarihinden itibaren 6 (alti) ay içinde ödemekle yükümlüdür.
(5) Dernek üyeliginden istifa ederek ayrilan üyeler, istifa tarihinden 3 (üç)ay geçmedikçe; istifadan sonra tekrar üyelige kabul edilenler ikinci defa istifa ederlerse, ikinci istifa tarihinden itibaren 1(bir) yil geçmedikçe tekrar üyelige kabul edilmezler.
(6) Dernekten çikarilanlar, üye kayit defterinden silinir ve Dernek malvarliginda hak iddia edemez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Dernek Organlarina iliskin Hükümler
Dernek organlari
MADDE 10 -(1) Dernegin organlari sunlardir:
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetim Kurulu
Genel Kurulun toplanma sekli ve zamani
MADDE 11 -(1) Genel Kurul, Dernegin en yetkili karar organi olup; Dernege kayitli üyelerin tamamindan olusur.
(2) Genel Kurul, bu Tüzükte belirtilen zamanda yönetim kurulunun çagrisi üzerine olagan olarak toplanir. Olagan Genel Kurul, iki yilda bir mart ayinda, Yönetim Kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanir.
(3) Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulunun gerekli gördügü hâllerde veya Dernek üyelerinden beste birinin yazili istegi üzerine 30 (otuz) gün içinde Yönetim Kurulunun çagrisi üzerine olaganüstü olarak toplanir. Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantiya çagirmazsa; üyelerden birinin basvurusu üzerine sulh hukuk hâkimi, üç üyeyi Genel Kurulu toplantiya çagirmakla görevlendirir.
(4) Yönetim Kurulu,bu Tüzüge göre Genel Kurula katilma hakki bulunan üyelerin listesini düzenler. Bu üyeler; en az 15 (on bes) gün önceden toplantinin günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya Dernegin internet sayfasinda ilan edilmek,yazili olarak bildirilmek üyenin bildirdigi elektronik posta adresine ya da iletisim numarasina mesaj göndermek veya mahalli yayin araçlari kullanmak suretiyle toplantiya çagrilir. Bu çagrida, çogunluk saglanamamasi sebebiyle toplanti yapilamamasi hâlinde, ikinci toplantinin hangi gün, saat ve yerde yapilacagi da belirtilir. Ilk toplanti ile ikinci toplanti arasindaki süre 7(yedi) günden az, 60 (altmis) günden fazla olamaz.
(5) Toplantinin çogunluk saglanamamasi disinda bir nedenle geri birakilmasi hâlinde, bu durum geri birakma nedenleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplanti için yapilan çagri usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. Ikinci toplantinin, geri birakilma tarihinden itibaren en geç 6 (alti) ay içinde yapilmasi zorunludur. Üyeler ikinci toplantiya, dördüncü fikrada belirtilen esaslara göre yeniden çagrilir.
(6) Genel Kurul toplantisi bir defadan fazla geri birakilamaz.
(7) Genel Kurul, katilma hakki bulunan üyelerin salt çogunlugunun, Tüzük degisikligi veya Dernegin feshi hâllerinde ise üçte ikisinin katilimiyla toplanir; çogunlugun saglanamamasi sebebiyle toplantinin ertelenmesi durumunda, ikinci toplantida çogunluk aranmaz. Ancak, bu toplantiya katilan üye sayisi, Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulu asil üye sayisinin toplaminin 2 (iki) katindan az olamaz.
(8) Genel Kurula katilma hakki bulunan üyelerin listesi toplanti yerinde hazir bulundurulur. Toplanti yerine girecek üyelerin resmî makamlarca verilmis kimlik belgeleri, Yönetim Kurulu üyeleri veya Yönetim Kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafindan kontrol edilir. Üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki isimlerinin karsisina imza koyarak toplanti yerine girer.
(9) Toplanti yeter sayisi saglanmissa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplanti Yönetim Kurulu Baskani veya görevlendirecegi Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafindan açilir. Toplanti yeter sayisi saglanamamasi hâlinde de Yönetim Kurulunca bir tutanak düzenlenir.
(10) Açilistan sonra, toplantiyi yönetmek üzere bir baskan ve yeteri kadar baskanvekili ile kâtip seçilerek divan heyeti olusturulur.
(11) Dernek organlarinin seçimi için yapilacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hâzirun listesindeki isimlerinin karsilarini imzalamalari zorunludur.
(12) Toplantinin yönetimi ve güvenliginin saglanmasi divan baskanina aittir.
(13) Genel Kurulda, yalnizca gündemde yer alan maddeler görüsülür. Ancak, toplantida hazir bulunan üyelerin onda biri tarafindan görüsülmesi yazili olarak istenen konularin gündeme alinmasi zorunludur.
(14) Genel Kurulda her üyenin bir oy hakki vardir; üye oyunu sahsen kullanmak zorundadir. Onursal üyeler Genel Kurul toplantilarina katilabilir ancak oy kullanamazlar.
(15) Toplantida görüsülen konular ve alinan kararlar bir tutanaga yazilir ve divan baskani ile kâtipler tarafindan birlikte imzalanir. Toplanti sonunda, tutanak ve diger belgeler Yönetim Kurulu baskanina teslim edilir. Yönetim Kurulu baskani bu belgeleri korumaktan ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna 7 (yedi) gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Genel Kurulda oy kullanma ve karar alma usul ve esaslari
MADDE 12 -(1) Genel Kurulda, Yönetim Kurulu seçimi hariç aksine karar alinmamissa kararlar açik olarak oylanir.
(2) Oylamanin gizli oyla yapilmasi durumunda gizli oylar, divan baskani tarafindan mühürlenmis kâgitlarin veya oy pusulalarinin, üyeler tarafindan geregi yapildiktan sonra içi bos bir kaba atilmasiyla toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açik dökümü yapilarak belirlenen oylardir.
(3) Açik oylamada, divan baskaninin belirtecegi yöntem uygulanir.
(4) Genel Kurul kararlari, toplantiya katilan üyelerin salt çogunluguyla alinir. Ancak, Tüzük degisikligi veya Dernegin feshi kararlari, toplantiya katilan üyelerin üçte iki çogunluguyla alinabilir.
(5) Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazili katilimiyla alinan kararlar ile Dernek üyelerinin tamaminin bu Tüzükte yazili çagri usulüne uymaksizin bir araya gelerek aldigi kararlar geçerlidir. Bu sekilde karar alinmasi olagan toplanti yerine geçmez.
Genel Kurulun görev ve yetkileri
MADDE 13 -(1) Genel Kurulca görüsülüp karara baglanacak hususlar sunlardir:
a) Dernek organlarini seçmek.
b) Dernek Tüzügünü degistirmek.
c) Yönetim ve Denetim kurullari raporlarini görüsülmek ve Yönetim Kurulunu
Ibra etmek.
ç) Yönetim Kurulunca hazirlanan bütçeyi görüsüp aynen veya degistirerek kabul etmek.
d) Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan tasinmaz mal satin alinmasi, Dernege ait tasinir ve tasinmaz mallarin satilmasi, bina veya tesis insa ettirilmesi, kira sözlesmesi yapilmasi, Dernek lehine rehin, ipotek veya aynî haklar tesis ettirilmesi hususlarinda Yönetim Kuruluna yetki vermek.
e) Yönetim Kurulunca Dernek çalismalari ile ilgili olarak hazirlanacak yönergeleri aynen veya degistirerek onaylamak.
f) Dernek adina görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarini tespit etmek.
g) Dernegi feshetmek.
g) Yönetim Kurulunun diger önerilerini inceleyip karara baglamak.
h) Mevzuatta Genel Kurulca yapilmasi belirtilen diger görevleri yapmak.
i) Federasyon kurmak, kurulu bir federasyona katilmak veya ayrilmak.
i) Dernegin diger organlarini denetlemek ve hakli sebeplerle görevden almak.
j) Üyelikten çikarmaya iliskin itirazlari incelemek ve karara baglamak.
k) Dernegin diger bir organina verilmemis olan isleri görmek ve yetkileri kullanmak.
Yönetim Kurulunun teskili
MADDE 14 -(1) Yönetim Kurulu, gizli oy, açik sayimla 7 (yedi) asil ve 5 (bes) yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir. Oy esitligi hâlinde oylama tekrarlanir, tekrar esit oy çikmasi durumunda ise kura çekilir. Genel Kurulda hazir olmayan üye, kendi yazili onayi olmasi kosuluyla baska bir üye tarafindan aday gösterilebilir. Görev süresi seçimli iki genel kurul arasidir.
(2) Yönetim Kurulu seçimlerinde kural, çarsaf listedir. Çarsaf liste, tüm adaylarin yer aldigi tek ve ortak listedir. Çarsaf listede adaylar, soyadlarinin harf sirasina göre siralanir. Oylama, seçilecek sayida adayin adinin yanina isaret konularak yapilir. Fazla isaretlenmis, seçilecek üye sayisinin yüzde doksanindan az isaretlenmis oy pusulalari geçersizdir. Adaylarin aldiklari oy sayisina göre genel siralama yapilarak asil ve yedek üyeler belirlenir. En çok oy alan 7 (yedi) üye asil, onlardan sonra gelen 5 (bes) üye yedek üye seçilmis olur. Esit oy alanlar arasinda adçekme yoluyla sira saptanir. Yönetim Kurulu, seçimden sonraki ilk toplantida baskan, baskan yardimcisi, katip ve saymani belirler.
(3) Yönetim Kurulu, tüm üyelerin haberdaredilmesisartiyla, baskan tarafindan her zaman toplantiya çagrilabilir.
(4) Yönetim Kurulu üye tamsayisinin salt çogunluguyla toplanir. Kararlar, toplantiya katilanlarin salt çogunluguyla alinir. Ancak, karar yeter sayisi en az dörttür.
(5) Yönetim Kurulu asil üyeliginde, istifa veya baska sebeplerden dolayi bosalma oldugu takdirde, en çok oyu alan üyeden baslanmak üzere yedek üyeler Yönetim Kurulunca göreve çagrilir.
(6) Yönetim Kurulu üye sayisi, bosalmalar nedeniyle yedeklerin de göreve çagrilmasindan sonra, üye tam sayisinin yarisindan asagi düserse yeniden seçim için Genel Kurul 1 (bir) ay içinde olaganüstü toplantiya çagrilir.
(7) Dernek faaliyetlerine yeterli katki sunmadigi degerlendirilen asil üyelerin Yönetim Kurulu üyeliginden azli, ilgili üyenin katilmadigi gizli yapilan oylamada Yönetim Kurulu üyelerinin salt çogunlugunun karariyla Genel Kurula teklif edilebilir. Teklifin Genel Kurulca kabul edilmesi hâlinde birinci en çok oyu alan üyeden baslanmak üzere yedek üyeler Yönetim Kurulunca göreve çagrilir.
Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri
MADDE 15 -(1) Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri sunlardir:
a) Dernegi temsil etmek veya bu hususta Kurul üyelerinden bir veya birkaçina yetki vermek.
b) Gelir ve gider hesaplarina iliskin islemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazirlayarak Genel Kurula sunmak.
c) Dernegin çalismalariyla ilgili yönergeleri hazirlayarak Genel Kurul onayina sunmak.
ç) Genel Kurulun verdigi yetkiyle tasinmaz mal satin almak, Dernege ait tasinir ve tasinmaz mallari satmak, bina veya tesis insa ettirmek, kira sözlesmesi yapmak, Dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek.
d) Genel Kurulda alinan kararlari uygulamak.
e) Her faaliyet yili sonunda Dernegin isletme hesabi tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile Yönetim Kurulu çalismalarini açiklayan raporunu düzenlemek, toplandiginda Genel Kurula sunmak.
f) Bütçenin uygulanmasini saglamak.
g) Üyelikten çikarilma hususunda karar vermek.
g) Dernek faaliyetlerini yürütebilmek için saglikli bir çalisma ortami saglamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbas ve kirtasiye malzemelerini temin etmek.
h) Bagis kabul etmek.
i) 5072 sayili Dernek ve Vakiflarin Kamu Kurum ve Kuruluslari ile Iliskilerine Dair Kanun hükümleri sakli kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluslari ile görev alanlarina giren konularda ortak projeler yürütmek.
i) Üyelerin hak ve menfaatlerini korumak için dava açmak veya idarî mercilere basvuruda bulunmak.
j) Gerekli görülen yerlerde Dernek faaliyetlerini yürütmek üzere temsilcilik açmak
k) Mevzuatin kendisine verdigi diger görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
Denetim Kurulunun teskili, görev ve yetkileri
MADDE 16 -(1) Denetim Kurulu, 3 (üç) asil ve 3 (üç) yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir veya atanir. Görev süresi seçimli iki genel kurul arasidir. Kararlari oy çoklugu ile alir.
(2) Üyelerin seçimi liste esasina göre yapilir. Denetim Kurulu üyeligi seçimine liste seklinde katilacaklar denetim kurulu asil ve yedek üye listelerini Denetim Kurulu seçimi yapilan Genel Kurula sunarlar. Dilekçeler Genel Kurulda divan heyeti tarafindan okunur ve belirlenen yönteme göre oylanir.
(3) Denetim Kurulu üyeligi için yeterli aday çikmamasi hâlinde toplantida hazir bulunanlar arasindan asil ve yedek üyeler Genel Kurulca re’sen görevlendirilir.
(4) Denetim Kurulu asil üyeliginde istifa veya baska sebeplerden dolayi bosalma oldugu takdirde, yedek üyeler sirasiyla göre göreve çagrilir.
(5) Denetim Kurulu; Dernegin, Tüzükte gösterilen amaçlarin gerçeklestirilmesi için sürdürülecegi belirtilen çalisma konulari dogrultusunda faaliyet gösterip göstermedigini, defter, hesap ve kayitlarin mevzuata ve Tüzüge uygun olarak tutulup tutulmadigini, Tüzükte belirtilen usul ve esaslara göre ve bir yili geçmeyen araliklarla denetler ve denetim sonuçlarini bir rapor hâlinde Yönetim Kuruluna ve toplandiginda Genel Kurula sunar.
(6) Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayitlarin, dernek yetkilileri tarafindan gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteginin yerine getirilmesi zorunludur.
(7) Denetim Kurulu, gerekli gördügü hallerde Genel Kurulun olaganüstü olarak toplanmasini talep etme yetki ve salahiyetini haizdir.
Dernegin iç denetimi
MADDE 17 -(1) Dernekte iç denetim esastir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafindan iç denetim yapilabilecegi gibi, bagimsiz denetim kuruluslarina da denetim yaptirilabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bagimsiz denetim kuruluslarinca denetim yapilmis olmasi, Denetim Kurulunun yükümlülügünü ortadan kaldirmaz.
Baskanin görev ve yetkileri
MADDE 18- (1) Dernek Baskaninin görev ve yetkileri sunlardir:
a) Yönetim Kurulu adina Dernegi temsil etmek,
b) Yönetim Kurulunun ve Dernegin bütün islerini ve çalismalarini düzenlemek,
c) Yönetim Kurulu toplantilarina baskanlik etmek,
ç) Dernekler Kanunu ile bu tüzük ilkelerinin tanidigi yetkileri kullanmak,
d) Resmî ve özel kurum ve kuruluslarda, Dernek adina konusmalar yapmak,
e) Yönetim Kurulunca alinan kararlari yerine getirmek,
f) Bütçede ödenegi mevcut fasillardan ve Yönetim Kurulunun saptadigi miktar uyarinca avansi üzerinde bulundurmak ve bundan gerekli harcamayi yapmak,
g) Acele ve önemli isler nedeniyle Yönetim Kurulunu her zaman toplantiya çagirmak,
g) Dernek adina olan yazismalari imzalamak,
h) Gerektiginde Dernek adina demeç vermek.
(2) Baskanin herhangi bir sebeple sürekli olarak görevinden ayrilmasi halinde Yönetim Kurulu, ilk genel kurul toplantisina kadar geçerli olmak üzere kendi üyeleri arasinda birini gizli oyla baskan vekili seçer.
Baskan Yardimcilarinin görev ve yetkileri
MADDE 19- (1) Baskan Yardimcilari, Yönetim Kurulu üyeleri arasindan Baskan tarafindan tayin edilir ve su görevleri yürütürler.
a) Dernek baskaninin bulunmadigi Yönetim Kurulu toplantilarina baskanlik etmek,
b) Baskan tarafindan görevlendirildiginde katilacagi toplantilarda Dernegi temsil etmek,
c) Dernegin üye islemlerini yürütmek,
ç) Baskanin verdigi diger görevleri yapmak,
d) Asil üyelerden bosalma olmasi durumunda yedek üyeleri davet etmek,
(2) Baskanin her hangi bir sebeple geçici olarak görevinden ayrilmasi halinde Birinci Baskan Yardimcisi, Baskanin bütün yetki ve görevlerini kullanir.
Kâtiplerin görev ve yetkileri
MADDE 20- (1)Kâtipler, Yönetim Kurulu üyeleri arasindan Baskan tarafindan tayin edilir ve su, görevleri yürütür:
a) Dernegin büro islemlerini yürütmek,
b) Karar defterini tutmak,
c) Yönetim Kurulu toplanti gündemini hazirlamak ve toplanmasini saglamak,
ç) Baskanin verdigi diger görevleri yapmak.
Saymanlarin görev ve yetkileri
MADDE 21- (1)Saymanlar, Yönetim Kurulu üyeleri arasindan Baskan tarafindan tayin edilir ve su, görevleri yürütür:
a) Dernegin bütçesini ve kesin hesabini hazirlamak,
b) Bütçenin uygulanmasini saglamak,
c) Dernegin gelir ve giderlerini takip etmek,
ç) Dernegin mallarinin muhafazasini saglamak,
d) Dernegin bu faaliyetlere iliskin defter ve kayitlarini düzenlemek,
e) Baskanin verdigi diger görevleri yapmak.
BESINCI BÖLÜM
Malî Hükümler
Dernegin gelir kaynaklari ile defter tutma usul ve esaslari
MADDE 22 -(1) Dernegin gelir kaynaklari sunlardir:
a) Üye Aidati: Üyelerden alinacak giris aidatini veya üyelik aidatini belirlemeye Genel Kurul yetkilidir.
b) Gerçek veya tüzel kisiler tarafindan yapilan bagis ve yardimlar.
c) Dernek tarafindan düzenlenen sosyal faaliyetlerden elde edilen gelirler.
ç) Dernegin mal varligindan elde edilen gelirler.
d) Yardim toplama hakkindaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bagis ve yardimlar.
e) Diger gelirler.
(2) Dernek, Dernekler Yönetmeligi hükümleri çerçevesinde gerekli defterleri tutar.
Dernegin borçlanma usulleri
MADDE 23 -(1) Dernek amacini gerçeklestirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulmasi hâlinde, Yönetim Kurulu karariyla borçlanabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alimi konularinda olabilecegi gibi nakit olarak da yapilabilir. Ancak bu borçlanma, Dernegin gelir kaynaklari ile karsilanamayacak miktarlarda ve Dernegi ödeme güçlügüne düsürecek nitelikte yapilamaz.
ALTINCI BÖLÜM
Çesitli ve Son Hükümler
Tüzük degisikligi
MADDE 24 -(1) Tüzük degisikligi Genel Kurul karariyla yapilabilir.
(2) Genel Kurulda Tüzük degisikligi yapilabilmesi için Genel Kurula katilma hakki bulunan üyelerin üçte iki çogunlugu aranir. Çogunlugun saglanamamasi sebebiyle toplantinin ertelenmesi durumunda ikinci toplantida çogunluk aranmaz. Ancak, bu toplantiya katilan üye sayisi, Yönetim ve Denetim kurullari üye tam sayisinin iki katindan az olamaz.
(3) Tüzük degisikligi için karar yeter sayisi, toplantiya katilan ve oy kullanma hakki bulunan üye sayisinin üçte ikisidir.
(4) Genel Kurulda Tüzük degisikligi oylamasi açik olarak yapilir.
Dernegin feshi ve mal varliginin tasfiye sekli
MADDE 25 -(1) Genel Kurul, her zaman Dernegin feshine karar verebilir.
(2) Genel Kurulda fesih konusunun görüsülebilmesi için Genel Kurulda oy hakki bulunan üyelerin üçte iki çogunlugu aranir. Çogunlugun saglanamamasi sebebiyle toplantinin ertelenmesi durumunda ikinci toplantida çogunluk aranmaz. Ancak, bu toplantiya katilan üye sayisi, Yönetim ve Denetim kurullari üye tam sayisinin iki katindan az olamaz.
(3) Fesih kararinin alinabilmesi için gerekli olan karar çogunlugu toplantiya katilan ve oy kullanma hakki bulunan üyelerin oylarinin üçte ikisidir. Genel Kurulda fesih karari oylamasi açik olarak yapilir.
(4) Genel Kurulca fesih karari verildiginde, Dernegin para, mal ve haklarinin tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden olusan Tasfiye Kurulunca yapilir. Bu islemlere, feshe iliskin Genel Kurul kararinin alindigi veya kendiliginden sona erme hâlinin kesinlestigi tarihten itibaren baslanir. Tasfiye süresi içinde bütün islemlerde Dernek adinda "Tasfiye Hâlinde Millî Egitim Uzmanlari Dernegi" ibaresi kullanilir.
(5) Tasfiye Kurulu, mevzuata uygun olarak Dernegin para, mal ve haklarinin tasfiyesi islemlerini basindan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu Kurul, önce Dernegin hesaplarini inceler. Inceleme esnasinda Dernege ait defterler, alindi belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayitlari ile diger belgelerin tespiti yapilarak varlik ve yükümlülükler bir tutanaga baglanir. Tasfiye islemleri sirasinda, Dernegin alacaklilarina çagrida bulunulur ve varsa Dernegin mallari paraya çevrilerek alacaklilara ödenir. Dernegin alacakli olmasi durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacaklarin tahsil edilmesi ve borçlarin ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve haklar, Genel Kurulda belirlenen yere devredilir. Genel Kurulda, devredilecek yer belirlenmemisse Dernegin bulundugu ildeki amacina en yakin Dernege devredilir.
(6) Tasfiyeye iliskin tüm islemler tasfiye tutanaginda gösterilir ve tasfiye islemleri, mülki idare amirliklerince hakli bir nedene dayanilarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanir.
(7) Dernegin para, mal ve haklarinin tasfiye ve intikal islemlerinin tamamlanmasini müteakip Tasfiye Kurulu tarafindan durumun yedi gün içinde bir yazi ile Dernek merkezinin bulundugu yerin mülki idare amirligine bildirilmesi ve bu yaziya tasfiye tutanaginin da eklenmesi zorunludur.
(8) Dernegin defter ve belgelerini Tasfiye Kurulu sifatiyla son Yönetim Kurulu üyeleri bes yil süreyle saklamakla görevlidir. Bu görev, bir Yönetim Kurulu üyesine de verilebilir.
Diger dernek ve kuruluslarla iliski
MADDE 26 - Yönetim Kurulu oy birligi ile ulusal ve uluslararasi dernek ve kuruluslarla birlikte çalisma karari alabilir.
Bildiri yayimlanmasi
Madde 27 - Dernek, amaçlarini dogrudan ya da dolayli olarak ilgilendiren her konuda yasalar çerçevesinde bildiri ve benzer yayinlar çikarir, imza kampanyalari ve basin toplantilari düzenler.
Kurucu üyeler
MADDE 26 -(1) Dernegin kurucu üyeleri asagida belirtilmistir.
a) Serkan UZAN
b) Erkan AKALIN
c) Dogan Onur KÖKSAL
ç) Ömer SARICA
d) Mehmet Zeki APAYDIN
e) Bekir KUL
f) Gökhan GÜNYAR
g) Ramazan AYAZGÖK
g) Faruk TEKIN
h) Metin ÇATAR
i) Süleyman ÜLKÜ
i) Mükremin GÜNGÖR
j) Fatih BAYRAK
k) Kadir Burak SALIMOGLU
l) Taner KUZUCU
m) Yasin ELÇI
n) Hasan ÇALISKAN
o) Hasan ÖZARSLAN
ö) Korkut KOÇAK
p) Abdullah CEVIZCI
r) Zeynep MERIÇ ÖZGÜR
s) Metin GÜÇLÜ
s) Hasan Sami GENÇ
t) Ibrahim ATAS
u) Ibrahim TEKBEN
ü) Koray SUBASI
v) YAKUP SELÇUK
y) Recep GÜR
z) Ömer YILDIZ
aa) Pinar MALTEPE
bb) Hüseyin ÇAKMAKYURDU
cc) Mehmet ÇIÇEK
çç) Fatimetüzzehra Kurt
dd) Selma KAYA
Hüküm bulunmayan hususlar
MADDE 27 -(1) Bu Tüzükte hüküm bulunmayan hususlarda, 5253 sayili Dernekler Kanunu, 4721 sayili Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara dayanilarak yürürlüge konulan ikincil mevzuat ile diger mevzuatin dernekler hakkindaki hükümleri uygulanir.
Geçici yönetim kurulu
GEÇICI MADDE 2 -(1) Geçici Yönetim Kurulu, ilk Genel Kurulda Dernek organlari olusturuluncaya kadar Dernegi temsil etmeye, Dernekle ilgili is ve islemleri yürütmeye ve bu Tüzük hükümlerini yerine getirmeye görevli ve yetkilidir. Geçici yönetim Kurulu 9 (Dokuz) üyeden olusur.
(2) Geçici Yönetim Kurulu üyeleri asagida belirtilmistir.